Melyik a megfelelő adózási forma cégünk számára?

Melyik a megfelelő adózási forma cégünk számára?

A megfelelő adózási forma választása a vállalkozási formához hasonlóan fontos. Mindenki azt gondolja, hogy egy cégnél a legfontosabb a megfelelő társasági forma kiválasztása, de valójában pénzügyileg lényegesen nagyobb hatása van a megfelelő adózási forma kiválasztásának: tao, szja, kata, kiva, stb., ezért ezt a döntést a vállalkozási formáról való döntés előtt célszerű meghatározni.

Könyvelőhöz vagy ügyvédhez forduljunk a vállalkozás indításakor?

Ha a vállalkozásunkból elérhető jövedelem irányítja döntéseinket, akkor a szokásos ügyvéd felkeresése helyett célszerűbb elsőként egy könyvelőt megkeresni, amikor felmerül bennünk egy új vállalkozás beindításának ötlete.

Mit adhat egy jó könyvelő egy induló cégnek?

A könyvelő felkeresése előtt meg kell határozni a tevékenységet, végiggondolni, hogy milyen költségek várhatóak és milyen bevételekre lehet számítani, ezek milyen rendszerességgel jelentkeznek majd, mennyi idő után, milyen beruházásokra, készletekre van szükség a tevékenységhez, mennyi munkavégzéssel biztosítható a működés, van-e szükség alkalmazottakra, telephelyekre.

Fontos arról is beszámolni, hogy a van-e egyéb főállásunk vagy nyugdíjasok vagyunk-e, illetve van-e már a nevünkön valamilyen vállalkozás. Ezeket összefoglalva egy könyvelő az aktuális adószabályok ismeretében el tudja magyarázni, hogy melyik adózási forma lesz a legkedvezőbb a cég számára és miért. Az egyes adózási módok között hatalmas különbségek lehetnek, nem is beszélve az áfával kapcsolatos választási lehetőségekről, melyek akár önmagukban is veszteségessé avagy nyereségessé tehetik cégünket.

De mik is azok az adózási formák

KATA, KIVA, EVA, TAO, SZJA. Ezek mind az egyes adózási formák rövidítései. Mindegyikhez különböző bevételi értékhatárok vagy társasági formák, alkalmazási feltételek kötődnek, melyek szabályai évről évre, sőt, néha még év közben is változnak.

A KATA például 2017-től lényegesen kedvezőbbé vált, ez az adónem mostanában a korábbi EVA szerepét tölti be a legtöbb vállalkozónál, akik viszonylag kis adminisztrációval szeretnének tisztes bevételt elérni. Különösen azoknak ideális forma ez, akik még munkaviszonyban is állnak valahol és amellett szeretnének vállalkozni. A minimális adminisztráció azonban nem jelenti a papírmunkák teljes hiányát és a könyvelő igen kedvező díját sem érdemes megspórolni, mert így valóban nyugodtan alhatnak majd a KATA-t választók.

Az EVA még a KATA-nál is egyszerűbb, de itt nagyon meg kell nézni, hogy kinek éri meg választani, mert a legtöbb esetben ki fog derülni, hogy nem ez a legkedvezőbb adózási forma a viszonylag magas adókulcs miatt. Vannak azonban olyanok, akiknek ezt célszerű választani, így bár már nem számít népszerűnek, nem szabad kihagyni a mérlegeléskor.

A KIVA már jobban hasonlít a TAO-ra, ami a kis- és középvállalkozások leggyakoribb adózási formája. A KIVA hatálya alatt azonban lényegesen egyszerűbb az adó megállapítása, kevesebb korrekciós tétel. Általában azoknak a kisvállalkozásoknak kedvező használata, ahol a bér egy jelentős tényező az eredményben, mert a bérterheket és nyereségadót egy egységes kulccsal adóztatja meg.

A TAO az alap adózási mód a társas, az SZJA pedig az egyéni vállalkozások számára. Ezek lényegesen bonyolultabbak, mint a különleges adózási módok, de miután ezek a legrégebbiek, a könyvelők ezeket is ismerik a legjobban. Ezeknél az adóterhek tervezése már igen összetett folyamat.

Kalkulátor vagy adótanácsadó?

Az egyes vállalkozási formákhoz kapcsolódóan többféle kalkulátor is található az interneten. Sokan azt gondolják, egy-két adat megadásával egy ingyenes oldalon eldönthetik adózási formájukat. Ez valóban így is van, de érdemes óvatosnak lenni, mert egy rossz választással milliókat is veszíthetünk, az áttérés az egyes adónemek között pedig nem mindig lehetséges, vagy ha mégis, jelentős adminisztrációval, így költséggel is járhat. Érdemes az utólagos bosszankodás helyett inkább a választást megelőzően felkeresni egy könyvelőt, vagy összetettebb esetben egy adótanácsadót is, akik valóban a vállalkozásra szabva adnak szakmai tanácsot.