Térképes köztéri alkotás gyűjtemény

Térképes köztéri alkotás gyűjtemény

Pál Tamás 2006-ban elindította a szoborlap.hu oldalát, melyre feltöltötte saját fotóit és verseit, melyet folyamatosan tovább bővített. Hat évvel később elindította a nonprofit kozterkep.hu oldalát, melynél már kifejezett célja volt, hogy minden hazai köztéri alkotás bekerüljön a térképes formában is kereshető adatbázisba.

Korábban az önkormányzatok tartották nyilván a köztéri alkotásokat. Különböző projektek indultak ezek katalogizálására, de ezek elszórtan, nem egységes koncepció alapján fellelhető nyilvántartásokat eredményeztek.

Milyen térkép a Köztérkép?

A kozterkep.hu lényege, hogy a Google Maps térképen látjuk megjelenítve a szobrokat, így ha valamelyik megtetszik, könnyen fel is kereshetjük: a GPS koordinátákat tartalmazó térkép segítségével könnyedén odanavigálhatunk.

Gyakorlatilag bárki csatlakozhat a közösséghez és hozzátehet az adatbázishoz. A tagok egy része folyamatosan kutatja a még nem szereplő köztéri alkotásokat, járják az utcákat és feltöltik a hiányzó műveket.

A szoborrajongók laikusként akár csak néhány adat megadásával is feltölthetik az adatlapokat, melyet később a közösség tagjai kutatásuk adataival kiegészíthetnek. A beküldött adatokat átnézik a szerkesztők is és szükség esetén módosítják vagy kiegészítik az adatokat.

Körülbelül 30-40 szenvedélyes és elkötelezett ember alkotja a csapat magját, akik szabadidejük terhére, napi szinten foglalkoznak a térképes adatbázissal.

Nem csak meglévő, hanem már áthelyezett vagy lebontott alkotások is megtekinthetők térképes formában. Egy-egy szobor áthelyezésénél azt is megnézhetjük, hogy hol állt korábban.

Ez csak egy speciális Budapest térkép?

Természetesen a térkép nem csak Budapestre korlátozódik, sőt Magyarország területén kívül álló alkotások is szerepelhetnek benne, ha alkotójuk magyar, magyar származású vagy Magyarországon tartósan megtelepedett művész készített, de azok is, amelyek magyar eseménynek, személynek állítanak emléket, bárhol is legyenek a világon.