GPS - Ezt kell tudni a mai navigációs készülékekről

GPS - Ezt kell tudni a mai navigációs készülékekről

Elvezetni valahová, ahol ezelőtt nem jártunk, nem ismerjük az utat, kihívást jelenthet, ha nincs mellettünk valaki, aki a térképet figyelve navigál. A mitfahrer szerepét azonban nem csak egy ember töltheti be. Nagy segítséget jelent a vezetésben egy navigációs készülék.

Igen ám, de milyet válasszunk?

Okos telefonok

Azoknak, akik nem akarnak még egy kütyüt beszerezni, az okos telefonokon elérhető alkalmazások is segítséget nyújthatnak a tájékozódásban. Ezek képesek megtervezni több féle alternatív útvonalat is a kívánt célig.

Több ilyen alkalmazás létezik. Pl. Az iGO-nak telefonra letölthető applikációja is van, nemzetközi viszonylatban is használható térképbázissal rendelkezik,a vazze pl pontos információkkal rendelkezik a forgalomról, a Google térkép is megjeleníti, hogy aktuálisan számíthatunk-e torlódásra, és van navigációs funkciója.

Szükséges az alkalmazások működéséhez mobil internet használata, és kellemetlenség adódhat, ha valaki pont akkor hív, amikor egy kritikus elágazáshoz érünk…

Ha ezt el akarjuk kerülni, akkor jöhet a GPS.

Milyen GPS-t vegyünk?

Nem mindegy, hogy autóban, vagy kiránduláshoz akarjuk használni. Míg az utóbbihoz egy kicsi, időjárás álló képernyő, és nagyon hosszan tartó akkumulátor a praktikus, addig a vezetés közben inkább a nagy képernyő jelent előnyt.

A GPS szoftver egy egyszerű térkép alkalmazásnál annyival több, hogy az utak állapotára, igénybevehetőségére vonatkozóan is rendelkezik információkkal Pl föld út vagy aszfalt, valamint kell-e fizetni az úthasználatért.

Vannak olyan GPS-ek, amelyek a forgalomra vonatkozó információkkal is rendelkeznek, tehát az esetleges dugókat is elkerülhetjük, ha TMC-s készüléket választunk. A TMC egy plusz vevő készülék, amivel forgalmi információkat fogadhatunk.

Azoknak, akikről gyakran készül(hetne) drága fotó a traffipaxokat is megjelenítő alkalmazás is elérhető.

Márkákat tekintve a teljesség nélkül egy kis áttekintés:

Melyik márka a nyerő

Garmin-re szert tehetünk alapáron olyan 60 ezer forint körül, és ezzel évente háromszor ingyen frissülő teljes Európa-térkép is jár.

Van olyan modelljük, ahol a kamionosoknak lehetőségük van arra is, hogy a magasságukat, súlyukat beállítva olyan útvonalat ajánljon számukra a GPS, ahol nincs rájuk vonatkozó korlátozás, és be is férnek.

Motorosok is szerethetik ezt a márkát, direkt motoros GPS-ük is van. Nagy múltra visszatekintő, vezető márka.

A Mio olcsó Tajvani konstrukció, ami nagyon megbízható, és sokáig a magyar tervezésű iGo-val futott, sokak nagy megelégedésére. Újdonsága a Mio Spirit 7500 LM külsőre nem tartogat nagy meglepetést, és nem is igazán hat újnak, cserébe megbízható, a TomTom tulajdonában lévő térképet használja, évente négyszer ingyenes frissítéssel, és határainkon túl is számíthatunk rá. Mindez 34.000 Ft körül kezdődő árakon.

A sebesség korlátozásokkal is tisztában van, és alkalmasint figyelmeztet is rá, de a forgalmat illetően csak a TMC-re hagyatkozhatunk- nem biztos, hogy érdemes.

Van olyan funkciója, ami a mi vezetési szokásainkat monitorozza, és egy idő után figyelembe veszi az útvonal tervezés során.

A Navon is 30-35 ezres kezdő árkategóriába tartozik élethosszig tartó térkép frissítéssel. Előnye a színes, jól látható kijelzője, és hogy gyorsan reagál.

Kijelzője egyértelmű, jól látható, és jól értelmezhető. További előnye, hogy iGO térképpel fut. TMC és TTM viszont nincs benne a belépő készülékbe, így aztán a forgalom nem ismerete súlyos időveszteséghez és bosszúsághoz vezethet.

A WayteQ szintén elérhető árú, sok extával rendelkezik, ráadásul van motorosoknak fejlesztett változatuk is, ebben a viszonylatban is kifejezetten olcsón.